Hypnotherapie

Hoe werkt hypnotherapie?

Vaak denken we bij het woord hypnose aan namen als Houdini, Hans Klok en veel andere woorden die vrij weinig met hypnotherapie te maken hebben. Over het algemeen zijn we bekend met het fenomeen ‘show hypnose’ waarbij hypnose ingezet word voor het vermaak van het publiek.

Echter is het zodat iedereen al wel eens hypnose heeft ervaren in zijn leven. Denk maar eens aan een spannende film waar je naar keek en op het moment dat er tegen jou gesproken werd je de persoon niet hoorde en die persoon wel 3 keer jouw naam moest roepen voordat jij reageerde.

Je hebt vast weleens zo geconcentreerd een goed boek gelezen dat je emoties zoals spanning en angst daadwerkelijk voelde. Dit komt omdat wij ons inleven en tijdens een hypnose sessie gebeurd er exact het zelfde.

Gedurende de hypnose sessie kan de therapeut direct communiceren met het onderbewustzijn van de cliënt. Grotendeels van alle gebeurtenissen in je leven kan je je niet herinneren tot dat er een moment ontstaat die ervoor zorgt dat je weer aan een bepaalde herinnering denkt. Hoe vaak heb je niet in je leven meegemaakt dat je een liedje op de radio hoorde die je al jaren niet hebt gehoord en die totaal uit je bewuste gedachten was verdwenen. Opmerkelijk is dat je het liedje volledig was vergeten maar nu het weer omhoog komt ken je zelfs de tekst van het liedje nog steeds uit je hoofd. Dit komt doordat je hersenen de meeste herinneringen opslaan in je onderbewustzijn zodat je niet de hele dag aan het piekeren bent over het verleden. Het onderbewuste brein vergeet niets. Vanaf de dag dat je geboren bent tot de dag van vandaag zit daar alles opgeslagen en dat maakt hypnotherapie zo krachtig.

Vaak zeggen we over onszelf, ‘’ik ben gewoon zo’’niks is echter minder waar. Niemand is gewoon zomaar zoals die is, je bent alleen vergeten hoe je zo geworden bent. Praktisch iedereen heeft wel eens te maken met onzekerheden, angsten, emotionele pijn, trauma, overmatig stress en depressie. Dit zijn vaak de gevolgen van ervaringen uit het verleden die ons de dag van vandaag nog steeds bezighouden. Vaak is het zodat je je niet volledig bewust bent wat het nou precies is dat bijvoorbeeld die angst of stress creëert.

Jouw persoonlijkheid is een optelsom van alle gebeurtenissen in je leven. Zoals eerder duidelijk werd herinner jij je de meeste gebeurtenissen niet maar het heeft je welgevormd tot wie je bent. Vaak staan we onszelf in de weg. We hebben veel gewoonten waar we maar niet vanaf kunnen komen omdat we de oorzaak ervan niet kennen en daarom dit niet effectief kunnen aanpakken. Dit kunnen verslavingen zijn maar ook simpelere aspecten van de persoonlijkheid die over het algemeen niet als negatief worden ervaren. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld altijd moeite hebt met het maken van belangrijkekeuzes of dat je altijd in de zelfde soort situaties en relaties terechtkomt. Deze patronen hebben altijd hun wortels in het verleden en door middel van hypnose kan de oorzaak achterhaalt en effectief behandeld worden.

Hypnose geeft een persoon meer zelfkennis. Door inzichten te krijgen in hoe je persoonlijkheid gevormd word en door in te zien waarom je specifieke karaktereigenschappen hebt ontwikkeld ga je jezelf beter leren kennen.

 

Is dit de juiste toepassing voor mij?

Daar komen wij graag achter tijdens een gesprek. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Regressie therapie

 

Regressie is een methode die gebruikt kan worden tijdens de hypnoseom de client gebeurtenissen uit het verleden te laten her beleven. Hetonderbewustzijn van de persoon in kwestie gaat terug naar eenmoment in het verleden waar een probleem zich voor de eerste keerheeft voor gedaan. Vaak hebben wij een vermoeden waar een karaktereigenschap zich heeft ontwikkeld maar de praktijk leert dat het vaak elders is dan we denken. Het is vergelijkbaar met een droom maar terwijl je droomt ben je volledig bewust van waar je bent en wat er gebeurd. Je bent niet buiten bewustzijn maar je her beleeft het moment meestal visueel en duidelijk.

Hoe de ervaring van regressie is verschilt per persoon, dit heeft onder andere te maken met of iemand visueel is ingesteld of niet. Op het moment dat een klant in regressie is en een moment uit het verleden her beleeft is er ook de mogelijkheid om het probleem te behandelen. Vaak is het zo dat na de hypnotherapie het probleem snel is verholpen of verbetert is. Door regressie te doen krijgt een persoon meer zelf kennis omdat duidelijk word wat de persoonlijkheid gevormd heeft.

Wat kan behandeld worden met hypnotherapie?

– Fobien
– Overgewicht
– Stress
– Depressie
– Onbewuste patronen
– Slechte gewoonten
– Fysieke klachten
– Pijn
– Trauma